Council for Aluminium in Building

Hox Haus

Project Hox Haus
Location Egham, Surrey
Sector Education
Architect 74 Architects
Main contractor Vitrine Systems Ltd
CAB member Pilkington UK
System RAICO UK

Students at Royal Holloway University of London will now find a brand new, architect-designed private accommodation and social hub located in Egham, Surrey.

The privately-owned facility, called Hox Haus, is in an extended and re-modelled Grade II-listed Victorian gymnasium located a short bus-ride away from Royal Holloway, University of London.

The project blends its original Victorian brickwork with two new glazed ‘light box’ additions which will provide students with light-filled spaces in which to work, socialise and relax.

The glass used throughout features the high-performance Pilkington Suncool™ 66/33 solar-control coating. This means that just 33 per cent of the sun’s energy can pass through, significantly reducing the heating effect on the interior, while 66 per cent of light is allowed in, maintaining excellent brightness and views.

Further solar control is provided by the shading created by anodised metal fins that project from the glazed wall in key areas, a feature that also adds a distinctive contemporary aesthetic to the design.

Paul Williams, managing director at Vitrine Systems, said: “The combination of Pilkington solar-control glazing and the state-of-the-art Raico structural glazing units means students will get maximum benefit from working in a bright and airy space, whilst having beautiful views of the surrounding countryside.