Council for Aluminium in Building

CABI

Project CABI
Location Wallingford
Sector Offices
Project Value £500,000
Architect Scott Brownrigg Architects
Main contractor Barnwood Construction
Subcontractor Metal Technology Ltd
CAB member Aluminium Sashes Ltd
System System 17 Curtain Walling, System 22 Brise Soleil

CABI is an international, inter-governmental, not-for-profit organisation that applies scientific expertise to solve problems in agriculture and the environment.

Designed by Scott Brownrigg Architects, CABI’s new state-of-the-art corporate office in Wallingford builds upon its commitment towards a more sustainable world, as its innovative design leaves less of a carbon footprint amidst a landscape rich in biodiversity.

Working alongside project managers Ridge and Partners LLP (Ridge), Scott Brownrigg’s design provides a two-storey, low carbon office that integrates an experimental bio-diverse landscape with a new collaborative flexible working environment. The accommodation also provides a range of amenities including a café restaurant, meeting rooms and a lecture theatre which will also be used by the local community.

Metal Technology’s high performance curtain walling and Brise soleil solar shading systems were specified by Aluminium Sashes for contractor Barnwood Construction. System 17 curtain walling was utilized along side the perforated façade panels to allow for natural ventilation. This is complemented by the building’s extensive lightweight sedum green roof and photo-voltaic solar array system, which harvests the sun’s energy.

CABI and property developers CALA Homes have been mindful of landscaping which is sensitive to the location – an Area of Outstanding Natural Beauty (AONB) – with the planting of cypress trees, native hedgerows, low shrubs, ornamental plantings, perennial flowers and even a meadow to attract a broad range of insects, birds and other wildlife.

We’re delighted to see CABI make the move into their striking, eco-friendly new home, and are very proud to have played a part in this highly innovative development. A fantastic building and a credit to all involved.